Thursday, April 23, 2009

BENTENG PERTAHANAN DIRI, KELUARGA DAN HARTA BENDA

Ada lima jenis benteng pertahanan diri, keluarga dan harta benda yang boleh diamalkan seperti berikut:

i. Al-Muawwizat
ii. Ayatul Kursi
iii. Ayat 1 hingga 9 Surah Yaasin
iv. Ayat Berkubu
v. Ayat Penggerak

AL-MUAWWIZAT (PELINDUNG-PELINDUNG)

BACAAN
Al-Muawwizat iaitu:

1.Surah Al-Ikhlas


2.Surah Al-Falaq


3. Surah An-Naas


CARA

1.Lunjurkan kaki kearah Qiblat
2.Mengangkat dua tangan seperti berdoa
3.Baca ayat-ayat Muawwizat sehingga selesai (tidak termasuk membaca Surah Al-Fatihah)
4.Tarik nafas kemudian tiup pada tapak tangan sehingga habis nafas
5.Tarik sikit nafas kemudian tahan nafas sambil menyapu tapak tangan keseluruh anggota badan yang boleh dicapai kecuali anggota sulit
6.Lakukan sekali sebelum tidur & selepas solat subuh setiap hari

AYATUL KURSI
BACAAN


Terjemahan:
Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus makhluk-Nya), tidak mengantuk dan tidak tidur.Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan bumi. Tiada yang dapat memberi syafaat di sisi Allah tanpa izin-Nya.Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya.Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar - Surah Al-Baqarah ayat 255

CARA
1.Baca Ayatul Kursi dengan 9 wakaf
2.Untuk melindungi diri sendiri : selepas baca ayatul kursi tiup disekeliling mengikut pergerakan tawaf kaabah, dengan niat melindung diri.
3.Untuk melindungi rumah : baca ayatul kursi sambil berjalan mengelilingi rumah (mengikut pergerakan seperti tawaf kaabah). Berjalan sama ada didalam atau diluar rumah.

AYAT 1-9 SURAH YAASIN
BACAAN


Terjemahan

(1) YaaSiin. (2) Demi Al Qur'an yang penuh hikmah, (3) sesungguhnya kamu salah seorang dari rasul-rasul, (4) (yang berada) diatas jalan yang lurus(5)sebagai wahyu yang diturunkan oleh Yang Maha Perkasa lagi Maha Penyayang, (6) agar kamu memberi peringatan kepada kaum yang bapak-bapak mereka belum pernah diberi peringatan karena itu mereka lalai.(7) Sesungguhnya telah pasti berlaku perkataan (ketentuan Allah) terhadap kebanyakan mereka, karena mereka tidak beriman(8) Sesungguhnya Kami telah memasang belenggu di leher mereka,lalu tangan mereka (diangkat) ke dagu, maka kerana itu mereka tertengadah.(9) Dan Kami adakan di hadapan mereka dinding dan di belakang mereka dinding (pula), dan Kami tutup (mata)mereka sehingga mereka tidak dapat melihat.

CARA
1.Untuk memegar diri, keluarga dan harta benda
2.Berdiri di satu penjuru rumah, (katakan dihadapan rumah sebelah kanan) sambil menghadap penjuru rumah satu lagi iaitu sebelah kiri rumah. Baca surah Al-Fatihah diikuti surah Yasin ayat 1-9. Sambil baca sambil berjalan menuju ke penjuru rumah satu lagi. (Ikut arah tawaf Kaabah) Baca kombinasi ini di setiap penjuru iaitu sampai bertemu penjuru yang mula-mula. Jumlahnya 4 kali. Akhir sekali baca kombinasi ini sambil mengisyarat mendinding keseluruhan bumbung rumah.

AYAT BERKUBU
BACAAN


Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam. Aku berkubu dengan kubu tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah dan Nabi Muhammad Rasulullah.

CARA
1.Berdiri menghadap kiblat (ke arah barat). Baca ayat ini kemudian tiup sehingga habis nafas ke hadapan sambil menoleh kanan ke kiri.

2.Pusing ke arah kiri, (sekarang berdiri ke arah selatan) Baca ayat ini kemudian tiup sehingga habis nafas ke hadapan sambil menoleh kanan ke kiri.

3.Lakukan perkara yang sama untuk arah timur dan utara.

4.Berpaling semula ke arah kiblat, baca lagi dan tiup ke bawah sehingga habis nafas.Baca lagi dan tiup ke arah atas sehingga habis nafas.

5.Akhir sekali (bacaan yang ke-7), baca ayat ini kemudian tarik nafas dan tahan nafas seberapa lama yang boleh dan hembus.

AYAT PENGERAK
BACAAN


Dengan nama Allah, yang tidak akan memberikan mudarat sesuatu di bumi juga dilangit dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.

CARA
1.Bila hendak pergi ke suatu tempat yang berisiko atau merbahaya, atau bermusafir atau balik kampung atau hendak melakukan sesuatu pekerjaan yang berisiko atau pulang ke rumah dari melakukan sesuatu pekerjaan yang berisiko, maka bacalah ayat ini 7 kali.
2.Jika baca tersekat-sekat atau ada gangguan ketika membaca ayat ini, berehat dulu. Setelah berehat baca lagi sehingga 7 kali bacaan lancar baru teruskan perjalanan atau pekerjaan tersebut.

No comments: