Sunday, January 31, 2010

Rindukan Mesir..

Sudah genap sebulan teman berada di bumi kenyalang ini. Kesusahan hidup di bumi Anbiya' dahulu banyak membantu teman untuk menjalani hidup di rantauan ini. Kesusahan hidup di seberang laut cina selatan ini tidak sepayah yang perlu teman lalui semasa melangkah ke benua Afrika suatu tika dulu.

Kini kenangan teman di Mesir selalu hadir di ingatan. Kerinduan pada suasana tanah yang gersang kadangkala membuatkan teman mengelamun jauh. Angin bayu yang bertiup ketika teman berjalan pulang dari kuliah. Kedai pizza di tepi jalan yang selalu teman kunjungi untuk mengisi kekosongan tangki perut ni. Suana hingar di pasar ketika pergi membeli keperluan dapur. Bau taik keldai yang sentiasa bertaburan di atas jalan..Ohhh semua itu masih terbayang-bayang di kotak ingatan teman dikala ini.

Zaman belajar sungguh indah. Teringat pada hari selasa lepas, semasa teman menasihati pelajar-pelajar teman supaya tekun dalam pembelajaran mereka. Teman ceritakan bagaimana seronoknya zaman belajar ini. Mengimbau kembali diri teman di waktu sekolah dahulu pun, rasanya tak sabar nak tamatkan zaman persekolahan dan tak sabar nak masuk ke alam pekerjaan. Tak sabar nak pegang duit sendiri.

Tapi bila kaki teman skarang ini sudah menjijak alam pekerjaan, zaman belajar lebih indah rupanya. Sedih rasanya bila mengenangkan diri yang nakal dulu. Rugi tak belajar betui-betui dulu. Kalau lah ada mesin masa yang dapat membawa teman pulang ke zaman belajar, alangkah seronoknya.

Tapi inilah dia perjalanan kita sebagai manusia. Umur yang kita lalui ini makin hari makin meningkat. Meningkatnya umur kita ini bermakna kita perlu meningkatkan tahap pada diri kita daripada seorang pelajar menjadi seorang yang mengamalkan apa yang dipelajarinya dulu. Kita tidak selamanya akan berada di bangku sekolah. Universiti pun akan kita tinggalkan bila tiba masanya nanti. Inilah ayat yang biasa teman gunakan untuk pelajar. Terbeliak tekun pelajar-pelajar teman bila perihal masa depan teman perbincangkan. Walau suka sekuat mana pun pada zaman persekolahan dan zaman belajar di universiti, masa itu tidak mungkin akan dapat kita lalui semula. Kenangan tetap jadi kenangan.

Amat rugilah mereka yang dianugerahkan Allah dengan ilmu tapi dipendamkan ilmu itu untuk dirinya sahaja. Ilmu itu alangkah baiknya dikongsikan dengan generasi-generasi pelapis yang sedang membesar sekarang ini. Kisah generasi pelapis ini akan teman ceritakan nanti dalam posting yang akan datang. Akan kita bincangkan sama-sama nanti apakah tugas kita dalam membantu generasi muda hari ini untuk tidak terus alpa dengan dunia yang fana ini.

Sebenarnya rasa rindu teman pada bumi Mesir semakin membuak-buak selepas menonton filem 'Ketika Cinta Bertasbih' semalam. Insya Allah nanti teman dan isteri akan sampai di Bumi Anbiya'..ya Allah, makbulkan doa kami ya Allah..amin..Insya Allah perjalanan dalam kisah "Ketika Cinta Bertaut"...keh keh keh..tautan kasih Zulfadli dan Bahiyah..


No comments: